European Heritage Days

Open Monumentendag maakt onderdeel uit van de European Heritage Days. De basisgedachte achter de European Heritage Days is het toegankelijker maken van het Europese culturele en natuurlijke erfgoed. Daarnaast is er een hoger doel aan verbonden: wanneer mensen bewuster worden van hun Europese identiteit, niet alleen cultureel, maar ook sociaal, politiek en economisch, kan Europa een ontmoetingsplek worden waar wederzijdse herkenning en acceptatie van verschillen mogelijk is.

De European Heritage Days zijn een direct voortvloeisel uit de eerste Open Monumentendagen zoals die in de jaren tachtig in Frankrijk en Nederland gehouden werden. Het succes van deze dagen was zo groot dat de Raad van Europa besloot om in zoveel mogelijk Europese landen dergelijke dagen te organiseren. De eerste Europese Monumentendag vond plaats in 1991 en er deden 9 landen mee. In 1992 waren dat er al 18 en tegenwoordig doen maar liefst 50 landen mee. Miljoenen Europeanen bezoeken elk jaar in september hun erfgoed!

Dus als je de komende Open Monumentendag op pad gaat, bedenk dan dat zo’n 20 miljoen Europeanen met je meedoen! Vanaf IJsland tot Zuid-Spanje en van de Balkan tot de Baltische staten, overal vieren de Europese inwoners zowel de fantastische verscheidenheid van hun eigen erfgoed als de (interculturele) verbanden daartussen.

Bron: Openmonumentendag

Fietsroute

Via deze mooie route kunt u op de fiets alle deelnemende monumenten van 2021 bezoeken en genieten van de mooie omgeving. Kijk eens op de plattegrond voor de ligging van de knooppunten en de monumenten.

De route volgt het bewegwijzerde knooppunten-systeem.
U kunt starten op elke willekeurige locatie aan de route.

Wandelroute

In Budel-Dorplein is de wandelroute "Le projet de Dorplein" uitgezet.
Een wandeling van 2.5 of 7 km langs alle bezienswaardigheden in het voormalige fabrieksdorp.

De route start bij gemeenschapscentrum "De Schakel" St. Barbaraweg 1.
Hier staat ook een informatiepaneel.

Open Monumentendag Cranendonck 2021 is mogelijk gemaakt met medewerking van:
Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"