Poster Open Monumentendag Cranendonck 2021

Op 11 en 12 september a.s. vindt de landelijke Open Monumentendag plaats. Het thema voor dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’.

Ook Cranendonck doet mee aan de Open Monumentendag. In het betreffende weekend gaan van 10:00-16:00u de deuren open van een groot aantal bijzondere gebouwen. Veel van deze locaties zijn normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Een uitgelezen mogelijkheid om het prachtige erfgoed in Cranendonck ook van binnen te bewonderen.

Programma

Dankzij het enthousiasme en de inzet van vele vrijwilligers, eigenaren en gebruikers van monumentale panden is een mooi en afwisselend programma samengesteld.

11 en 12 september 2021 zijn de open Monumentendagen in de gemeente Cranendonck.

In Budel is op zaterdag 11 september geopend: het Schepenhuis, Het (Protestants) Kerkje, het Protestants Kerkhof en de R.K. Kerk (OLV Visitatie).

Dit jaar zullen er heel speciale monumenten in onze gemeente te bezichtigen zijn.

Budel is een heel bijzonder dorp in de loop der geschiedenis.
Er zijn zeer veel dingen die we in de geschiedenisboeken geleerd hebben en waar we in Budel de gevolgen ervan nu nog kunnen zien of die nog merkbaar zijn.
Zo is het gevolg van de Vrede van Munster in 1648 geweest dat o.a. Staats Brabant (ongeveer het huidige Noord-Brabant) een generaliteitsland van Holland werd, hetgeen in praktijk betekent, dat we wel mochten betalen maar niets te vertellen hadden en dat de belangrijke functies alleen nog maar door niet-katholieken, lees: dus protestanten ingevuld mochten worden; dus de burgemeester, de grensbewaking, later de mensen aan het spoor etc.
In tegenstelling tot de meeste andere kerkdorpen in Brabant is daardoor de Budelse bevolking -die op een bepaald moment voor 10% uit protestanten bestond- altijd een speelbal in de geschiedenis geweest omdat het bijna altijd een grensgemeente is geweest.

Fietsroute

Via deze mooie route kunt u op de fiets alle deelnemende monumenten van 2021 bezoeken en genieten van de mooie omgeving. Kijk eens op de plattegrond voor de ligging van de knooppunten en de monumenten.

De route volgt het bewegwijzerde knooppunten-systeem.
U kunt starten op elke willekeurige locatie aan de route.

Wandelroute

In Budel-Dorplein is de wandelroute "Le projet de Dorplein" uitgezet.
Een wandeling van 2.5 of 7 km langs alle bezienswaardigheden in het voormalige fabrieksdorp.

De route start bij gemeenschapscentrum "De Schakel" St. Barbaraweg 1.
Hier staat ook een informatiepaneel.

Open Monumentendag Cranendonck 2021 is mogelijk gemaakt met medewerking van:
Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"