Open Monumentendag Cranendonck

Molen Janzona

Tijdens Monumentendag geopend op: Zaterdag
Openingstijden zaterdag: 10:00 - 16:00 uur
Straat: Grootschoterweg 17
Dorp: Budel
Website: https://natuurlijkdemolen.nl

De molen Janzona is een windmolen aan de Grootschoterweg in de Budel/Budel-Schoot. Het is een achtkante houten beltmolen die als korenmolen is ingericht.

De Janzona (afgeleid van "zoon van Janssen") is in 1937 gebouwd, ter vervanging van een in dat jaar afgebrande molen. Het achtkant was niet nieuw; eerder deed het dienst in Venlo. De constructie van de achtkante bovenbouw vertoont Duitse kenmerken en heeft grote overeenkomst met onder andere de molen in Donsbrüggen (Duitsland).

Bijzonder is ook de bedekking met het rode Icopal, die in die tijd wel vaker toegepast werd (veelal door Chris van Bussel uit Weert, die de bouw van deze molen begeleidde). Deze bedekking had het voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig was. Bijzonder is ook de achtkante stenen onderbouw met betonnen dak.

Het gevlucht is op de binnenroede uitgerust met het systeem Fauël met regelborden. In de molen bevindt zich 1 koppel 16der kunststenen.
De molen is particulier eigendom en maalde tot 1946 op professionele basis. In 1980 werd de Janzona gerestaureerd.

Onderin/bij de molen bevindt zich een winkel in Biologisch en veganistische produkten/hondenschool en in dierbenodigdheden.

De vader van Tom van Velzen (Maarheeze) heeft ooit de pentekening hieronder van "Janzona" gemaakt.

Janzona (van Velzen) 558x800

Functie: Molen

 

Open Monumentendag Cranendonck 2022 is mogelijk gemaakt met medewerking van:

Heemkundekring "De Baronie van Cranendonck"